Homenatge a Sor Isabel de Villena en el Dia del llibre Valencià

El passat  diumenge 20 de novembre la Fundació pel Llibre i al Lectura (FULL), dins de les accions que realitza per al Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana(PVFLL), va celebrar el “Dia del Llibre Valencià” amb una jornada de portes obertes al Reial Monestir de la Santíssima Trinitat de València, convent del que va ser abadessa Sor Isabel de Villena (1430-1490), “Escriptora de l’any 2016” per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua,  i on va escriure la seua obra Vita Christi, un dels llibres més importants del Segle d’Or Valencià.

A migdia va tindre lloc l’acte inaugural, que va estar presidit pel President de les Corts Valencianes, Enric Morera, i el vicepresident de FULL, David Cases, comptant amb l’assistència del Conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler;  la presidenta del Consell Escolar Valencià, Encarna Cuenca; la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), Dolors Pedrós; el president del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz; i la presidenta del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, Alicia Sellés, entre altres autoritats i destacades personalitats del món cultural valencià.

15181450_10207541584315455_2824311391576935373_n

El vicepresident de FULL, en la seua al·locució, va personificar en la figura de Sor Isabel de Villena  l’homenatge a totes les escriptores valencianes , destacant que “pateixen una doble, i a vegades triple invisibilitazió: per raó de sexe, llengua i territori. Per la qual cosa hem volgut instal·lar al refectori del monestir de la Trinitat l’exposició itinerant “Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps”, i que fora el monestir de la  primera dona coneguda  que va escriure en valencià el que acollira de manera simbòlica a totes les escriptores que han escrit en el nostre territori, i en especial a les escriuen en valencià “.

diallibreroig

L’acte  va concloure amb una lectura de diferents fragments de Vita Christi de Sor Isabel de Villena per  Manola Roig i Rosa Roig, acompanyades a la guitarra per Enric Casado. Tot seguit van començar una sèrie de visites guiades pel monestir, que s’allargaren fins les 19 hores.  Més de tres-centes persones van participar en aquestes visites.

El “Dia del Llibre Valencià” es celebra cada 20 de nombre per a commemorar la primera edició de Tirant lo Blanc de Joanot Martorell,  publicada a la ciutat de València el 20 de novembre de 1490, el mateix any que va morir Sor Isabel de Villena.  L’objectiu d’aquesta celebració  és reivindicar la literatura escrita en la nostra llengua i donar a conèixer els nostres escriptors i escriptores, familiaritzant a la ciutadania amb els llibres en valencià.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.